Skip to content

Característiques patata del bufet

La patata del bufet d’Orís

El nom abreujat d’aquesta patata es una varietat molt antiga provinent de la Bretanya francesa. El seu conreu a la comarca d’Osona ve de lluny. El clima i la terra han estat factors clau en la seva adaptació.  Raons diverses que abasten des de les de tipus macroagrícola fins a les del petit consum contribuïren a la seva paulatina desaparició. El Mercat de la patata del Bufet d’Orís ha ajudat a la recuperació d’aquest exquisit producte.

Malgrat que és una patata de mides desiguals, boteruda i carregada d’ulls, la seva gran qualitat la situa a l’elit de les patates.

La patata del Bufet és una patata tot terreny. Què volem dir amb això? Molt senzill: s’adapta perfectament a la fregidora, però és capaç de fer les delícies dels plats més refinats. Bullida o cuita al vapor, amb pela o sense, dóna lloc a una llarguíssima llista de preparacions bàsiques, en les que excel·leix per la seva inigualable textura. Transformada en puré permet, a la vegada, plats de tota la vida, per a petits o grans, com també transformacions més pròpies de la cuina moderna o “de restaurant” (lioneses, xurros, pastissos i altres delicadeses). Al forn, però sobretot a la cassola, és un ingredient bàsic pel seu sabor i cremositat, per a tot un reguitzell de plats cabdals de la cuina tradicional.

La patata del “Bufet negre”. De producció molt reduïda, és la crème de la crème de la patata del bufet.


No es pot oblidar mai, que la patata un cop arrencada de la terra segueix sent un vegetal viu. És per tant sensible per més que el seu aspecte no hi indiqui, el tractament que li donem. Principalment cal preserva-la de la llum per evitar que verdegi i esgrilli. Prevenir-la del fred i l’humitat.

Perquè sigui l’autentica patata del bufet haurà de duu la inscripció “Mercat de la patata del Bufet d’Orís.

 


Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: